همانگونه که ذکر شد روکشهای چوبی ورقهها و لایههای نازک تهیه شده از چوب طبیعی هستند. انواع چوبهای دارای نقوش و رنگهای زیبا برای تولید روکش چوبی مورد استفاده قرار میگیرند. نقش و رنگ چوب همیشه مورد علاقه انسان بوده ، بطوریکه سابقه تولید روکش چوبی به زمان مصریان باستان برمیگردد.
به علت محدودیت مقدار چوبهای با نقش زیبا و بدون عیب و گران بودن آن معمولاً اینگونه چوب ها را روکش گیری کرده و روی صفحات و اوراق فشرده چوبی و حتی چوبهای نامرغوب میچسبانند. جالب توجه اینکه امروزه حتی برای تهیه انواع روکشهای مصنوعی چوب پلاست که در ادامه تشریح خواهد شد از نقش یا به عبارت بهتر از عکس روکشهای چوبی مرغوب چاپ شده روی کاغذ یا سایر موارد استفاده میکنند.
کاربرد روکش چوبی
از روکشهای چوبی برای روکش کردن انواع اوراق فشرده چوبی مثل نئوپان ،تخته لایه ، تخته فیبر و MDF استفاده میشود. استفاده از MDF با روکش چوبی در جهان بسیار متداول است ،اما در ایران مرسوم نیست و میتوان گفت تقریباً در ایران MDF با روکش چوبی تاکنون بکار نرفته است. و MDF. با روکش چوبی در موارد کاربرد مختلفی که به تفصیل در بخش کاربردها آمده است،بکار میرود و از موارد عمده کاربرد آن در صنایع مبلمان خصوصاً مبلمان سنتی و کلاسیک و نیز طراحی داخلی ساختمانها و منازل و دیوارکوبها ، پارتیشنهای داخلی ساختمان است. MDF های با روکش چوبی و لبههای گرد شده یا ابزار خورده را معمولاً بجای چوب طبیعی در موارد کاربرد چوب طبیعی از جمله مبلمان ،درهای کابینت ساده یا درهای کابینت ابزار خورده MDF کاربرد دارند. استفاده از MDF بجای چوب ماسیو ، بعلت ثبات ابعاد در شرایط اقلیمی متفاوت نسبت به چوب و دوام بیشتر ،بهتر است. روکشهای چوبی را با پرسهای ممبران (بالشتکی) با چسب و با دمای ۵۸ سانتی گراد و زمان حداکثر ۲ دقیقه میتوان روی سطوح ابزار خورده MDF چسباند.

روکش چوبی
معمولاً در کشورهای پیشرفته کارخانجات مبلمان بزرگ دارای خطوط روکش چوبی هم هستند که روکش چوبی را خودشان تهیه و روی MDF یا سایر تختهها میچسبانند و در ساخت مبلمان بکار میبرند.در سطح جهان نقاطی که دارای منابع چوبی پهن برگ ارزان و قابل دسترس و مرغوب است.روکش چوبی نسبت به سایر روکشها در مصارف عمومی مبلمان ترجیح داده میشود و مصرف بیشتری دارد مانند آمریکای شمالی و جنوبی و مناطق حاره که مقادیر زیادی چوبهای خوش نقش قابل روکشگیری داشته و روکش چوبی مرغوب و ارزان در دسترس میباشد.اما در اروپا و آسیا (غیر از کشورهای مناطق گرمسیری دارای جنگلهای حاره ) روکش چوبی گران بوده و معمولاً تولید ملی آن امکانپذیر نیست ،لذا از روکشهای مصنوعی استفاده میکنند. در ایران نیز در سالهای اخیر در زمینه تولید روکشهای چوبی مرغوب محدودیتهایی وجود دراد اما عامل بسیار تأثیرگذار در استفاده از روکش چوبی برای روکش کردن MDF عامل مد و تغییر سلیقه مصرف مبلمان و نیز عدم آشنایی سازندگان مبلمان از قابلیتهای منحصر به فرد MDF با روکش چوبی نسبت به نئوپان با روکش چوبی میباشد. از آنجاییکه در ایران استفاده از روکش چوبی فقط برای پوشش نئوپان و تولید مبلمان و لوازم تقریباً ارزان قیمت و سطح پایین متداول است،معمولاً از روکشهای چوبی در صنعت MDF استفاده نمیشود.
روکش کاری سطح MDF
یا هر نوع تخته دیگر با روکشهای چوبی از آسانترین انواع روکش کاری است که سطح بالایی از تلرانس ضخامت و معایب محدود تخته را تحمل میکند.انواع روکشهای چوبی تلرانس ضخامت ۲/۰ تا ۳/۰ و حتی کمی بیشتر را در تخته تحمل میکنند. سطوح MDF را به مقدار ۲ g/m 120-80 چسب زنی میکنند (معمولاً UF) و با روکش چوبی تحت فشار ۲ kn/m 60-350 و دمای c 100-70 (پرسهای چند طبقه) و c 30-100 (پرسهای یک طبقه) به مدت ۴-۲ دقیقه (پرسهای چند طبقه) و ۶۰-۳۰ ثانیه (پرسهای یک طبقه) پرس میکنند.از MDF با روکشهای چوبی ، فقط در مواردی که خطر رطوبت و حرارت وجود ندارد ،استفاده میشود. از مزایای آن زیبایی و طبیعی بودن آن است که نظر بسیاری از مصرف کنندگان را به خود جلب میکند و عمده معایب آن عدم مقاومت در برابر رطوبت ، حرارت و مواد شیمیایی و … است.
MDF با روکش چوبی در ساخت مبلمان و سایر لوازم که در جای خشک و بیخطر (حرارت) قرار دارند و در آشپزخانه ، در سطوح عمودی (معمولاً درها) کاربرد دارد.
چون رطوبت MDF معمولاً ۳ ۸% میباشد ، روکش چوبی مورد استفاده در روکش کاغذ نیز باید رطوبتی در حدود ۱۲ ۸ درصد داشته باشد. به طور کلی روکش چوبی حساسیت زیادی در برابر رطوبت ،حرارت ،ضربه ،سایش و … دارد. بعد از پرس ، ورق روکش شده MDF حداقل باید به مدت ۸ ساعت باقی بماند کند تا سرد شود.
انواع روکش چوب طبیعی
از انواع روکش چوب طبیعی می توان به روکش چوب راش،روکش چوب گردو،روکش چوب بلوط،روکش چوب ملچ و روکش زیتون اشاره کرد.
اما بعضی افراد هستند که به جای روکش طبیعی از روکش های مصونوعی که دوام و و عمر طولانی بیشتری دارند استفاده می کنند. روکشهای مصنوعی از جنس پی وی سی یا کاغذ ساخته میشوند و در فرایند ساخت آنها از چوب استفاده نمیشود. به همین دلیل نیز طرحها و رنگهای به مراتب متنوعتری دارند و با توجه به نوع آنها در مقابل رطوبت و حرارت مقاومت خوبی دارند.
در هرکدام از این موارد می توان با استفاده از روش های مختلف،روکش های طبیعی چوب را برش داد که در هرکدام از صنایع مختلف متفاوت می باشد.
انواع روش های برش سنتی و صنعتی وجود دارد که به ترتیب عبارتند از روش روکش گیری ارهای، روکش گیری با دستگاه اسلایسر و روکش گیری با دستگاه لوله بری می باشد، که با هرکدام از این موارد می توان ورق ها را با ضخامت های متفاوت برش داد.
قیمت روکش طبیعی چوب
بالا بودن قیمت چوب و این موضوع که برداشت بیش از اندازهی درختان میتواند موجب بروز آسیبهای زیستمحیطی شود، باعث شدهاست که مواد جایگزین چوب، نظیر امدیافها، توجهات بیشتری را به خود جلب کنند.پیس برای اینکه در تمام بودجه های خود صرفه جویی نماییم و به جای استفاده از چوب های طبیعی از چوب ها اشباع شده و چوب ترمو استفاده نماییم تا در بودجه ها خود تا حد توان صرفه جویی نماییم.چوب طبیعی بسیار کمیاب است و در صورت یافتن آن نیز، می تواند برای ما هزینه سرسام آور را رقم بزند.
وکیوم روکش طبیعی چوب
برای چسباندن یا پرس کردن روکش های طبیعی چوباز دستگهای به نام پرس وکیوم استفاده می کنند.در این نوع دستگاه ها با تقویت سیستم های مکش و حرارتی دستگاه پرس وکیوم و افزودن ماده ای با فرمول شیمیایی خاص تحت عنوان سیلیکون مکانیزم کاری دستگاه پرس وکیوم را تغییر می دهیم.بعد از قرار دادن قطعه مناسب پمپ های وکیوم هوای محفظه ایزوله شده در دستگاه پرس وکیوم تخلیه می شود و با گرمای کوره ی موجود بر روی دستگاه پرس وکیوم عملیات پرس وکیوم روکش مصنوعی انجام می شود.
روکش چسب چوبی
روکشهای چوب طبیعی معمولاً از درختهای با ارزش با چوبهای سخت که اکثراً از دسته پهن برگان هستند ساخته میشوند و بسته به کیفیت، شکل و قطر آنها در صنایع مختلفی همچون مبل سازی، ساخت در و کابینت روکش چوب کاربرد دارند.
برای ساخت روکشهای چوبی ابتدا پوست قسمتهای مختلف درختان را جدا و جهت انجام فرایند پخت به حوضچههای مخصوص وارد میکنند. سپس قطعات را با انواع روشها به صورت ورقههایی با کمترین ضخامت در جهات مختلف برش میدهند و در دستگاههای خشک کن قرار میدهند.
چسب روکشی سوراخ دار از جنس روکش بوده و با برخورد چسب به آب فعال می شود برای اینکه بتوان روکش های طبیعی را کنار هم قرار داد از نوار ها یرکشی با چسب مخصوص استفاده می کنند.
انواع روکش چوب طبیعی
از انواع روکش چوبی طبیعیمی توان به روکش طبیعی چوب راش، بلوط،گردو و ملچ اشاره کرد.
به طور کلی،روکشهای چوبی ورقههای نازک تهیهشده از چوب هستند که بر روی سطوح چوبی یا غیرچوبی چسبانده میشوند. چوبهای زیبا و بینقص معمولاً در طبیعت چندان زیاد نیست. پس نمیتوان تمام وسایل موردنیاز را با چوبهای خوشطرحونقش ساخت. به همین دلیل چوبهای با نقوش زیبا و بدون عیب و ایراد را به روکش تبدیل میکنند تا روی سطوح دیگر قرار گرفته و زیبایی آنها را چندین برابر کنند.
روکش چوب گردو به دلیل بافت سخت و ریز و نقوش بسیار زیبای موجود در آن از روکشهای باارزش محسوب میشود. رنگ روکش گردو خاکستری مایل به قهوهای به سمت قهوهای تیره است.
روکش چوب ملچ نیز از موارد محبوب در ساخت انواع صنایع چوبی شمرده میشود و به رنگ قهوهای مایل به قرمز یافت میشود. در مواردی وجود رگههای سبز رنگ در بافت روکش چوب ملچ جذابیت خاصی به طرح و شکل کار میافزاید.
روکش چوب راش در ساخت انواع میز، مبلمان، تختخواب، کمد، کابینت و در چوبی کاربرد دارد و رنگ آن صورتی مایل به قهوهای با لکههای قهوهای رنگ است.
روکش چوب چسبی
روکش چوب چسبی، لایهای بسیار نازک از چوب طبیعی یا مصنوعی با طرح چوب طبیعی است که روی پنلهای چوبی، فیبر، تخته سهلا، نئوپان و ام دی اف چسبانده می شود.
وجود روکش پانلهای چوب چسبی، استحکام محصول را افزایش میدهد. درحالیکه چوب بدون روکش ممکن است ترک بخورد یا در معرض حرارت شدید و رطوبت متورم شود، در بیشتر موارد روکشها آنقدر قوی و بادواماند که میتوانند این نوع شرایط را تحمل کنند.
در لایهبرداری از کنده و تولید روکش هیچ چوبی هدر نمیرود، بنابراین تولیدکنندگان میتوانند بهرهوری مواد خود را به حداکثر برسانند و درعینحال ضایعات را کاهش دهند.